14 Mayıs 2014 Çarşamba

Soma'da Maden Faciası

somada-son

Soma’da dün akşam meydana gelen facia tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Soma’dan tüm gece kötü haberler gelmeye devam etti. Enerji Bakanı Taner Yıldız Soma’da kaç vatandaşımızın hayatını kaybettiği açıkladı. Taner Yıldız 05.00′te yaptığı açıklamada hayatını kaybeden işçi sayısının 201′e yükseldiğini, yaralı işçi sayısının da 80 olduğunu duyurdu. Soma’dan gelen tüm haberleri sizlere anında aktaracağız.



Türkiye, tarihindeki en büyük maden facialarından biriyle yüz yüze… Bölgeye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 05.00′te yaptığı açıklamada hayatını kaybeden işçi sayısının 201′e yükseldiğini açıkladı. Ancak Bakan Yıldız kurtarma çalışmalarıyla ilgili olarak ‘Ümitler azaldı’ ve halen girilemeyen galeriler olduğunu belirtip ölü sayısının ikiye katlanabileceğini açıkladı. Ocakta yangın devam ediyor..


basimiz-sagolsun-soma



14:34 Son Haber: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: 232 kişi hayatını kaybetti.


Cenazelerin bir bölümü hastanelerde yer kalmadığı için Kırkağaç’taki soğuk hava deposuna konuldu.
10.24: Bakan Taner Yıldız: 3 günlük milli yas ilan edildi. Ağır yaralıların sağlık durumu iyiye gidiyor. Acı beklediğimizden büyük oldu. En fazla işçi kaybının yaşandığı faciaya doğru gidiyoruz. İlerleyen saatlerde ölü sayısı artabilir. 7 işçinin cenazesi ailelerine teslim edildi. Her türlü adli ve idari soruşturma yapılacaktır. Ölü sayısı 205 oldu… Bakan Yıldız gazetecilerin ısrarlı sorularına rağmen içeride kaç işçi kaldığını ve tahmini ölü sayısını açıklamayı reddetti.



09:46 Dumanın azalmasıyla kurtarma ekipleri yeniden galerilere girdi. Saat 09.00 sıralarında da bazı yaralı ve cesetler ocaktan çıkarıldı. Bu sırada heyecanla bekleyen işçi yakınlarıyla görevliler arasında hüzün ve sevinç birarada yaşandı.


somada-is-kazasi

09.00 Bakan Taner Yıldız: ‘Ümitler azaldı’


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: “Kurtarma faaliyetleriyle alakalı ümitlerimizin azaldığını söylemem lazım” -’Ölü sayısı ikiye katlanabilir” -”(Ulusal yas ilan edilecek mi) Sayın Başbakanımız geldiğinde kendisine sunacağız, birazdan da kendisiyle görüşeceğim. Ondan sonra arkadaşlarla bu konuyu irdeleyeceğiz..” “En son geldiğimiz noktada vefat eden 72 madencimizin otopsisi tamamlandı.” “Yangın devam ediyor”


Manisa’nın Soma İlçesi, Eynez Mevkii’ndeki özel sektöre ait maden ocağında trafo patlamasının ardından başlayan yangının ortaya çıkardığı facianın boyutları büyüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız sabaha karşı ölü sayısını 201 olarak açıklarken, kurtarma çalışmalarına katılanlar, halen hiç girilmeyen galeriler olduğunu belirtip bu rakamın ikiye katlanabileceğini söyledi.
somada-olen-sayisi

Girilemeyen galeriler var


Soma’daki facia sonrası girilemeyen galerilere ulaşılabilmesi için hava perdeleri oluşturuluyor.Kurtarma çalışmaları için aşağı inen ekiplerden de ölenler olduğu iddia edildi ancak bu bilgi teyit edilmedi.


Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait maden ocağında dün saat 15.10’da vardiya değişimi sırasında madenin yaklaşık 600 metre içerisindeki trafoda yaşanan patlama sonrası facianın boyutu her an artıyor. Bakan Yıldız saat 05.00’de yaptığı açıklamada ölü sayısını 201, yaralı sayısını da 80 olarak açıkladı.

 somada-son-durum


MADENCİ YAKINLARI HASTANEYE AKIN ETTİ 


Soma Devlet Hastanesi önüne, yakınlarından haber almak isteyen çok sayıda işçi yakını akın etti. Yakınları yaralı olarak gelenler sevinç yaşarken, bilgi alamayanlar fenalık geçirdi. Bu arada madenden çıkarılan cenazeleri koyacak yer bulunamayınca, Manisa’nın Kırkağaç İlçesi’nde kaymakamlığa ait, kavun depolamak için yapılan soğuk hava deposu hazırlandı, iki de soğuk hava tertibatlı TIR gönderildi. Çevre il ve ilçelerden kimlik tespiti ve otopsi için adli tıp uzmanları ve savcılar da bölgeye gönderildi.


KURTARMA EKİPLERİ DE ETKİLENDİ 


Sabaha karşı madenden dumanlar çıkmaya başladı. İçeriye giren kurtarma ekipleri acil olarak boşaltıldı. Kurtarma ekiplerinden de dumanın etkisiyle fenalaşanlar oldu. Bazı işçiler kurtarma ekiplerinden de ölenler olduğunu söyledi ancak bu bilgi yetkililer tarafından doğrulanmadı.


Kurtarma çalışmalarına katılan, kendisi de madenci olan Sami Kılıç, sabaha kadar sadece ana galerilere girildiğini, patlamanın olduğu bölümden sonraki kısımlara ise hiç girilemediğini söyledi. Buradan çok sayıda cesedin çıkmasından korktuklarını söyleyen Kılıç, “İçeridekilerin kurtulacağına sanmıyorum. Çok fazla duman vardı” dedi.


Kurtarma çalışmalarına katılanlar 201 ceset çıkarıldığının açıklanmasına rağmen bu rakamın ikiye katlanmasından korktuklarını söyledi. Yakınlarını kaybedenler hastane morgları ve Kırkağaç’taki geçici morga giderek yakınlarını teşhis etmeye çalıştı.

 somada-aci-olay





Maden önündeki gergin bekleyiş sürüyor

Türkiye, Manisa’nın Soma ilçesinden gelen faciayla sarsıldı. Kömür İşletmeleri’ne ait kömür ocağında trafo patlaması sebebiyle yangın çıktı. Bakan Yıldız, patlama esnasında madende 787 işçinin çalıştığını, bu işçilerden 201′inin hayatını kaybettiğini 80 işçinin ise yaralandığını açıkladı. İşçi yakınlarının, havanın aydınlanmasına rağmen maden önündeki umutlu bekleyişi sürüyor.



Madencilerin cenazeleri soğuk hava deposuna taşındı

Manisa’nın Soma ilçesinde maden ocağında hayatını kaybedenlerin cenazeleri ambulanslarla Kırkağaç ilçesinde bulunan eski Tekel binasındaki soğuk hava deposuna getirildi.

ÖLÜ SAYISI 201′E ÇIKTI

Maden faciasının ardından bölgeye giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ölü sayısının 201′e yükseldiğini söyledi. Yıldız, sayının artmasından duyulan endişeyi de dile getirdi. Bakan Yıldız, saat 05.00′te bir açıklama daha yaptı. Ölü sayısını 201, yaralı sayısını da 80 olarak açıklayan Yıldız, yaralılar arasında madene inip dumandan etkilenen kurtarma ekiplerinden de kişilerin bulunduğunu kaydetti

 soma


MADEN İŞÇİSİ: HENÜZ ÇIKARILMAMIŞ 350-400 KİŞİ OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR


Manisa’nın Soma ilçesinde kömür ocağında meydana gelen faciayla ilgili olarak, arama kurtarma çalışmalarına da katılan maden işçisi Sami Kılıç, “İçeride yangın hala devam ediyor. Girilmeyen panolar var. O panolarda 350-400 kişi tahmin ediliyor, daha çıkmamış” diye konuştu.

Soma’daki maden faciası sonrası kurtarma çalışmalarına katılan maden işçisi Sami Kılıç, arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. 9 yıldır madende çalıştığını belirten Kılıç, daha önce böyle bir durumla karşılaşmadığını söyledi. Bu tür kazalara karşı eğitim aldıklarını ifade eden Sami Kılıç, “Maske olsa da kurtulması zor. Pano patlayınca elektrik olmuyor, elektrik olmayınca vantilatörler çalışmadığı takdirde hava akımı kesiliyor. Hava akımı kesilince, yaşam ihtimali kesiliyor. Maskeyle 45 dakikada temiz havaya çıkma eğitimi verdiler bize. 1 buçuk kilometreyi 45 dakikada çıkamazsın” dedi. Kılıç, ölü sayısının artabileceğini kaydederken, “Oradaki şef ve amirlerle konuştum. Şu an 350-400 kişi tahmin ediyorlar. Patlama panosuna daha giriş yapılmadı. Oranın hava akımına ulaşıp, oradaki yangını söndürüp o şekilde girme tahmini var” diye konuştu.

Kılıç, kurtarma çalışmalarına katıldığı madenden 80 ceset çıkardığını ifade ederken, “Cesetler ayrı ayrıydı, 4-5 kişi bir yerde, 10 kişi bir yerde. Girilmeyen patlama olan yerde toplu olabilir” diye endişesini dile getirdi.



somada-maden-kazasi

Soğuk hava deposu iddiası

Madenden sağ olarak çıkarılan Ertan Kaya’nın verdiği bilgilere göre, üst bölümlerde yer alan madenciler çıkarılırken, alt bölümlerde çok sayıda madenci oksijensiz kaldı


Madenden sağ olarak çıkarılan Ertan Kaya’nın verdiği bilgilere göre, üst bölümlerde yer alan madenciler çıkarılırken, alt bölümlerde çok sayıda madenci oksijensiz kaldı. Kaya bir yangın çıktığını ama yangının trafo yangını olmadığını söyledi. Kurtarma çalışmalarında ölü olarak çıkartılan maden işçilerinin Kırkağaç Belediyesi’ne ait soğuk hava deposuna nakledildiği öğrenildi.


Meclis “Soma” araştırmasını 20 gün önce reddetmiş

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa Soma’daki maden faciasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. MHP ve BDP’nin desteğiyle Soma’daki madenlerin incelenmesi için Meclis komisyonu kurulmasını önerdiklerini söyleyen CHP’li Özel, bu önergenin 20 gün önce reddedildiğini açıkladı.


CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in açıklamaları şöyle: Bizim 23 Ekim tarihinde, 60 vekilin imzasıyla 20 gün önce reddedilen meclis araştırma önergemiz vardı. Her ay üç ayda bir ölümlü ve yaralamalı kazalar oluyor. 10 kez üst üste kaza yaşandıktan sonra en son kapatılmıştı. Onlarca cezaya rağmen bunlar önlenemiyor. Benim hazırladığım meclis komisyonu kurulması önerisinde, Soma’daki kazaların mercek altına alınmasını önerdik. MHP ve BDP’nin desteği aldık. 20 gün önce maalesef reddedildi. Bu noktaya geleceği dünden belliydi.


Her gün işçi hayatının tehdit altında olduğuyla ilgili ihbarlar alıyoruz. Bu kadar ağır bedel ödedikten sonra olmamalıydı. Meclis’in hatta DDK’nın el koyması gerekiyor. Biz Manisa milletvekilleri olarak bıktık madenci cenazesine gitmeye. Bu acıya ne bizim ne ailelerin yürekleri dayanmıyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder