22 Nisan 2014 Salı

Olmazsa olmaz 10 WordPress eklentisi

wordpress


WordPress, günümüzde her türlü web sitesi yapımında kullanılan, esnek yapısı sayesinde oldukça farklı şablonlara kolayca ayak uydurabilen güçlü bir yazılım. Bu yazılımı diğerlerinden farklı kılan en önemli özellik ise eklenti (plugin) desteği ve geniş eklenti arşivi. Bu yazımızda WordPress ile hazırlanmış bir web sitesinde kullanılması gereken, olmazsa olmaz 10 eklentiden ve ne işe yaradıklarından bahsedeceğiz. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan hemen eklentilere geçelim.


1. All In One Seo Pack


Bir web sitesi açmanın her geçen gün kolaylaştığı ve hemen hemen her alanda rekabetin hızla arttığı bir dönemdeyiz. Durum böyle olunca web sitesi açtıktan sonra, bu web sitesine ziyaretçi çekmek ve site üzerinden gelir/satış elde etmek giderek güçleşiyor. Bu durumda web site sahiplerine iki seçenek kalıyor: Ücretli reklam vermek ve Arama Motoru Optimizasyonu.


SEO (Search Engine Optimization) veya bir diğer adıyla Arama Motoru Optimizasyonu, kaba tabirle web sitelerini başta Google olmak üzere çeşitli arama motorlarına uygun hale getirmek anlamına geliyor. Her arama motorunun listelemelerde kullandığı çeşitli kriterler mevcut, bu kriterleri doğru bir şekilde anlayıp ona göre strateji geliştirdiğiniz taktirde başarıya ulaşmanız an meselesi.


WordPress eklenti arşivindeki en başarılı eklentilerden biri olan All In One Seo Pack, basit arayüzü, işlevselliği ve sürekli geliştirilmesiyle birlikte olmazsa olmazlarımız arasında ilk sırayı alıyor. Bu eklenti ile WordPress’in tüm seo eksiklerini kapatabilir, sayfalarınızın Title (Başlık), Description (Açıklama) ve Keywords (Anahtar Kelimeler) gibi bilgilerini arama motorlarına kolaylıkla iletebilirsiniz. Eğer bir seo eklentisi kullanmıyorsanız, mutlaka kurmanızı öneririz.


2. Google XML Sitemaps


Hitimizin büyük kaynağı olan Google arama motorunu yazdığınız yeni içeriklerden sürekli haberdar etmek için bu eklentiyi kullanabilirsiniz. Eklentinin kullanımı oldukça kolay. Önce aktifleştirin, daha sonra Ayarlar > Google XML Sitemaps yolunu izleyerek site haritanızı yaratın. Şimdi geriye tek bir adım kaldı. Site haritasını Webmaster Tools’u kullanarak Google’a bildirmek. Hepsi bu!


3. Google XML Sitemap for Images


Bu eklenti ise sitenizdeki resimlerin haritasını oluşturmaktadır. Bildiğiniz gibi Google yalnızca Web Search’ten ibaret değil. Bazen görsel aramalarından da oldukça iyi hit alabilirsiniz. Bu yüzden sitenizdeki tüm resimleri Google dizinine eklemek için bu eklentiyi mutlaka kullanın. Eklentinin kullanımı XML Sitemaps eklentisine benzemektedir.


4. NextScripts: Social Networks Auto-Poster


Günümüzde arama motorlarının haricinde bir de sosyal medya gerçeği olduğunu unutmamak gerek. Bu yüzden eğer gerçekten emek vererek, bir şeyler kazanmak istiyorsak, Sosyal Medyanın gücünü de sonuna kadar kullanmalıyız.


Social Networks Auto-Poster eklentisi, yazdığınız her eklentiyi Facebook, Twitter, Google+, Pinterest, Blogger gibi onlarca sosyal medya platformunda otomatik olarak paylaşmanıza imkan sağlıyor. Doğru bir paylaşım size hem backlink, hem de hit olarak geri dönecektir. Bu yüzden sitenize uygun sosyal medya hesapları açarak, hem bu hesapları popülerleştirmeye çalışmalı, hem de yazılarınızı bu hesaplarda paylaşmalısınız.


Eklentinin kurulumunun biraz zor ve karmaşık olduğunu hemen söyleyelim. Birçok platform için sosyal medya hesabı eklerken, geliştirici bölümünü biraz kurcalamanız gerekecek. Özellikle sosyal medya hitinizin en büyük kısmını oluşturacak Facebook sayfalarınızı sisteme eklemek ne yazık ki tam anlamıyla çile. Bunun için öncelikle app yani uygulama oluşturmanız ve bu uygulamanın id, secret code gibi detaylarını eklenti sayfanıza eklemeniz gerekiyor. Zor olduğu su götürmez bir gerçek ama yine de denemeye değer diye düşünüyoruz.


5. Contact Form 7


İletişim sayfası önemlidir. Ziyaretçileriniz, sitenizle ilgili herhangi bir konuda (reklam, hukuksal, soru, görüş, bilgi alma) sizinle iletişime geçmek isteyebilirler. Bu yüzden sitenize bir iletişim formu koymayı ihmal etmeyin. Contact Form 7 eklentisi, bu işteki en iyi eklentilerden. Bu eklenti sayesinde kendi sitenize ve ihtiyaçlarınıza göre iletişim formları oluşturabilirsiniz. Birçok farklı yapıyı formlarda kullanabilmeniz, eklentiye adeta hükmetmenizi sağlıyor. Şöyle ki Contact Form 7 ile yalnızca basit iletişim formları değil, sipariş, satın alma, hata bildirimi gibi formlarda oluşturabilirsiniz. Her şey sizin yaratıcılığınıza bağlı.


6. W3 Total Cache


Bir web sitesi ne kadar hızlıysa o kadar iyidir. Arama motorları açısından da site hızı, listelemelerdeki en önemli kriterlerden biridir. Bu yüzden sitenizi hafifletmek ve hızlandırmak için yapabileceğiniz ekstra şeyler yoksa, W3 Total Cache ile şansınızı deneyebilirsiniz. Siteniz eğer bir kaplumbağa ise, bu eklenti ile tavşana dönüşmeyecektir; ancak belki koşan bir kaplumbağaya dönüşebilir :) Eklentiyi test ettiğimiz kadarıyla Google Page Speed sonuçlarında birkaç puanlık bir etki yarattığı gerçek. Sonuç olarak denemeye değer.


7. Picbox


Picbox, Jquery ile çalışan basit ama işlevsel bir Lightbox eklentisidir. Bu eklenti sayesinde WordPress sitenizde, yazılarınıza eklediğiniz resimlere tıklanıldığında arkaplan kararır ve resimler büyüyerek ekrana yayılır. Ayrıca varsa yazınıza eklediğiniz diğer resimlere de, ekranın alt kısmındaki ileri geri butonlarıyla geçiş yapılabilir.


Picbox şart olmamakla birlikte, herhangi bir lightbox eklentisi şarttır. Diğer türlü ziyaretçileriniz resme tıklar ve direkt resim sayfasına giderler, dolayısıyla sitenizden çıkarlar. Ziyaretçilerinizi korumak istiyorsanız bu muhteşem eklentiyi muhakkak kullanın.


8. Shortcodes Ultimate


Bu eklenti ile yazılarınıza kolayca slider, testimonials, quote, video, audio, buton gibi onlarca shortcode desteği ekleyebilirsiniz. Eklenti oldukça geniş bir shortcode yelpazesine sahip, dolayısıyla kullanmayı bildiğiniz taktirde yazı görünümlerinizi özelleştirebilirsiniz. Kullanımı kolay olmamakla birlikte, fazla zor da sayılmaz. Bize göre eklentinin tek dezavantajı kullanımının İngilizce olması.


Eklentiyi aktifleştirdikten sonra Yazılar > Yeni ekle bölümünün üst kısmında bulunan Ortam Ekle butonunun sağ kısmına Add Shortcode şeklinde yeni bir buton eklenecektir. Bu butona tıklayarak eklentiyi kullanabilirsiniz. Eklentinin birkaç kullanım örneğini de Admin Panelin sol kısmına eklenen Shortcodes sekmesinden de ulaşabilirsiniz.


9. Broken Link Checker


Bu eklenti ile sitenizde zaman içerisinde çalışmayan linkleri görebilir, ona göre düzenleme yapabilirsiniz. Açılmayan linkler kullanıcıların gözünde sitenizin itibarını düşüreceği için, bizce kullanılmasında kesinlikle fayda var.


10. Akismet


Akismet eklentisi ile blogunuza gelebilecek SPAM yorumların önüne geçebilirsiniz. WordPress sistemi SPAM yorumlara açık bir sistem olduğu için, bu eklentiyi kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Eklentinin kullanımı da oldukça kolaydır. Öncelikle eklentiyi aktifleştirin ve daha sonra kendinize bireysel kullanım için ücretsiz bir hesap açın. Daha sonra hesabınızın id numarasını eklenti panelinizde ilgili bölüme ekleyin. Kolay gelsin.


11. WP-Touch


Bildiğiniz gibi günümüzde internet ziyaretçilerinin önemli bir bölümünü mobil kullanıcılar oluşturuyor. Sitenizin henüz mobil versiyonu yoksa, bu eklenti size zaman kazandırabilir.


12. WP Smush.it


Smush.it bir Yahoo hizmetidir ve sitenizdeki resimlerin kalitesini düşürmeden, boyutlarını %10 ile %50 arasında küçültmeye yarar. Web sitenizde bolca görsel kullanıyorsanız ve sitenizin yavaşlığından şikayetçiyseniz WP Smush.it eklentisi derdinize derman olabilir. Denemekte fayda var.


13. New Adman


New Adman eklentisi basit bir eklenti olmakla birlikte oldukça işlevseldir. Eklenti sayesinde WordPress yazılarınızın başına, sonuna veya kelime sayısına göre hesaplanarak ortasına Reklam alanı ekleyebilir, bu bölümde Google Adsense reklamları gösterebilirsiniz.


14. Meta Slider


Temanızda Slider desteği yoksa, bu eklenti hayat kurtarabilir. Eklenti sayesinde dilediğiniz kadar Slider oluşturabilir, Slider’ları hızlı ve kolay bir şekilde yönetebilir ve ister sayfa/yazı içine, ister direk tema dosyasına “php include” ile ekleyebilirsiniz.. Her kategoride farklı Slider fikri hoşunuza gidiyorsa bu eklenti ile bunu yapabilirsiniz. Tabii elinizin biraz takım taklavat tutması gerekiyor :)


15. WP Postviews


Bu eklenti de her sitede kullanılmasını önerdiğimiz başlıca eklentilerden biridir. Postviews, WordPress sitenizdeki her yazı ve sayfanın okunma kayıtlarını tutan ve istediğiniz yerde yazının kaç kere okunduğunu gösterebileceğiniz basit bir eklentidir.


Şimdilik aklımıza gelenler bunlar. İlerde listeyi güncellemek ümidiyle, hoşçakalın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder