22 Nisan 2014 Salı

Google'ın Pek Bilinmeyen 10 Özelliği

Bugüne kadar onu yalnızca sıradan bir arama motoru olarak biliyor olabilirsiniz. Ancak durumun bu kadar basit olmadığını hemen söyleyelim.


google-pic


Google, ilk olarak 1998 yılında bir arama motoru olarak hizmete başladı. Ardından e-posta hizmeti olan Gmail’i yayına soktu ve akabinde Youtube’u satın aldı. Daha sonra bugünün en popüler işletim sistemlerinden Android’i geliştirdi ve her geçen gün değerine değer, şöhretine şöhret kattı. Tabii ki bunların hepsi konumuzun dışında. Biz asıl konumuz olan, pek kimsenin bilmediği 10 Google özelliğine dönelim.


Bu özellikler aynı zamanda Google’ın, özünde çok iyi ve esprili bir arama motoru olduğunun da kanıtı :)


1. Do a Barrel Roll


do-a-barrel-roll


Çocukluğunuzda kendinizi kaybetmişçesine dönüp duramadığınızı, durduğunuzda da vücudunuzda bir yerlerin hala dönmeye devam ettiğini hissettiğiniz olmuş muydu hiç? Olmadıysa merak etmeyin, Google size bunu hissettirebilir. Tek yapmanız gereken arama çubuğuna “do a barrel roll” yazmak ve olacakları izlemek.


2. Hesap Makinesi


Acil olarak bir şeyler hesaplamanız gerek ve hesap makinenizi bulamıyor musunuz? Google, size bu konuda da yardımcı olabilir. Yapmanız gereken tek şey, arama çubuğuna hesaplamak istediğiniz işlemleri yazmak. Toplama işareti için +, çıkarma işareti için -, çarpma işareti için * ve son olarak bölme işareti için / sembollerini kullanın.


3. Uçuş İzleme


Google’ın sıradışı bir özelliği olan Uçuş İzleme ile, havayolu şirketinin adını ve uçuş numarasını yazarak uçuş hakkında bilgi edinebilir, uçağın kaçta varacağını görebilirsiniz. Bu özelliği kullanabilmek için Google’ı İngilizce dili ile kullanmanız gerekmektedir.


4. Google Books


Google’ın yerli ve yabancı binlerce eserden oluşan kütüphanesinde istediğiniz gibi araştırma yapabilirsiniz. Kütüphaneye erişebilmek için buraya tıklayın.


5. Youtube’daki gizemli oyunlar


Youtube.com üzerinden herhangi bir video izlerken, klavyenizden 1980 sayısını tuşladığınızda, videolar yüklenene veya siz kapatana kadar küçük eğlenceli oyunlar oynayabilirsiniz. Video beklerken sıkılmaya son :)


 6. Google Beatbox


google-beatbox


Google Translate’in Beatbox yapabildiğini söylesek bize inanır mısınız? Hayır dediğinizi duyar gibiyiz. O halde Translate’i açın, çeviri kutucuğuna “pv kkk pkkk pvpvpv ppkk pddd bschk bschk pv zk pv bschk pv pv pv bschk bschk bschk kkkkkkkkkk bschk bsch” yazın, çeviri dilini Çekçe olarak seçin ve sonucu kendi gözlerinizle görün :)


7. Google Uçuş Simülatörü


Bir diğer eğlenceli Google özelliği olan Uçuş Simülatöründe, Google Earth ile uçağınızı ve rotanızı seçerek, dünya üzerinde istediğiniz gibi dolanabilir, hem gezmenin hem sanal da olsa uçak kullanmanın keyfine varabilirsiniz. Özelliği kullanabilmek için, Google Earth’ü açın ve hemen ardından CTRL + Alt + A tuşlarına basarak uçağınızı ve rotanızı seçin. İyi uçuşlar dileriz :)


8. Farklı diller ve aksanlar


Google bildiğiniz gibi dünyanın birçok ülkesine, ülkenin kendi resmi dili ile hizmet veriyor. Google mühendisleri ve onların ince espri anlayışları sayesinde bu durum oldukça farklı bir hal almış diyebiliriz. Öyle ki Google, çeşitli çizgi filmlerindeki, dizilerdeki, filmlerdeki ve romanlardaki aksanlara da yer veriyor.


Google’ı korsan aksanı ile kullanmak isterseniz “google pirate”, Muppet Show’da yer alan şef aksanıyla kullanmak isterseniz”google bork”, Elmer Fudd’ın konuşma tarzı ile kullanmak isterseniz “google Elmer Fudd” yazıp Kendimi Şanslı Hissediyorum tuşuna basın. Durumu daha da abartıp, Google’ı Star Trek hayranlarının yakından tanıdığı Klingonların dilinde kullanmak istiyorsanız “google klingon” yazıp aynı şekilde Kendimi Şanslı Hissediyorum tuşuna basmanız yeterli.


9. Kargo Takibi


Kargonuzu takip etmek için kırk takla atmaktan sıkıldıysanız, yalnızca kargo numaranızı yazarak kargonuzun nerede olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu sistem, yalnızca USPS, UPS ve FedEx kargo şirketlerine ait kargoları sorgulamaktadır.


10. Google Maps


Google’ın iletişim ve ulaşımda çığır açan hizmeti olan Maps de, bazen oldukça komik sonuçlar doğurabiliyor. Sizlerin de bildiği gibi Google Maps, dünyanın hemen hemen her sokağını uydudan izleyebilmenize ve herhangi iki nokta arasında yol tarifi almanıza olanak sağlıyor. Tabii ki durumun komik bir şekilde sonuçlandığı deneyimler de yok değil.


google-maps-jetski


Örneğin Çin‘den Japonya‘ya gitmek istiyorum dediğinizde Google size Pasifik Okyanusu üzerinden 782 km boyunca jet ski ile gitmenizi tavsiye ediyor.


Los Angeles’tan Hawaii’ye gitmek istediğinizde ise bu sefer okyanusukayakla geçmeniz söyleniyor.

Bunun dışında, Google Maps bir reklam aracı olarak da kullanılıyor.


37.646362,-115.751004 koordinatlarını arattığınızda tanıdık bir yüz karşınıza çıkıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder