26 Nisan 2014 Cumartesi

Nargilenin zararları nelerdir?

nargile-ucunda-olum-var


Osmanlılardan bu yana nargile tüketimi oldukça yaygın. Hatta kimilerine göre faydalı, kimilerine göre sigaradan daha zararsız. Peki öyleyse Sağlık Bakanlığı neden kamu spotu yayınladı?


Tabi ki halk tarafından bilinen zararsız diye nitelendirilen nargile gerçekte oldukça zararlı. İlk olarak kafanızdan sigaradan daha  zararsız kavramını çıkarın. Çünkü Sağlık Bakanlığı, hazırladığı raporda nikotin miktarı açısından bir nargilenin 50 adet sigaraya denk geldiğini açıkladı. 


nargilenin-zararlari-nelerdir


Bu oran için örnek verecek olursak; nargilenin içerdiği nikel, kobalt ve kurşun oranının sigaradan çok daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Sigarada 30-80 ng. kurşun bulunurken, nargilede bu oran 6870 ng. Sigara dumanında 45-125 ng. arsenik varken, nargilede 165 ng.


Hal böyle iken nargile tüketimine neden devam ediliyor? İşte bu konuda Sağlık Bakanlığı işin içine girdi. Yaptığı araştırmalar ve istatistiklerde 18-21 yaş arası gençlerin çoğunlukla tükettiği nargilenin verdiği zevk ve tattan dolayı vazgeçemedikleri ortaya çıktı. Gün geçtikçe genç çağda artmaya başladığını gösteren veriler sonucu yapılan çalışmalar ile zararlarını ortaya koymak için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, kamuoyunu bilinçlendirmek için “Nargile Farkındalık Projesi”ni başlattı. Bu proje kapsamında Eylül ayına kadar 5 ayrı film ve kamu spotu çalışması hazırlayarak bunları televizyon ve billboardlarda yayınlayarak halkın farkındalığını arttırmaya çalışacak.


saglik-bakanligi-nargilenin-zararlari


Kısaca nargilenin zararlarını tekrar dile getirmek gerekirse;


Nargile; kalp ve damar hastalıkları, akciğer kanseri, diş eti hastalıkları, mesane kanseri, bronşit, yemek borusu kanseri, depresyon, yüksek tansiyon, Parkinson, ağız kanseri ve kısırlık gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Ayrıca AIDS, tüberküloz, Hepatit C, bulaşma riskini ortaya çıkarıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder