23 Nisan 2014 Çarşamba

Bir başka tatil: Ölüdeniz, Fethiye

Yalnızca ülkemizin değil, dünyanın en gözde tatil merkezlerinden biri olan Ölüdeniz beldesi, her yıl binlerce yerli yabancı turist ağırlamaktadır. Yorucu bir yılın ardından sakin, huzur dolu bir tatil yaparak vücudunuzu yenilemek istiyorsanız; bu yaz Ölüdeniz’e gelebilir ve doğa ile iç içe olmanın tadını çıkarabilirsiniz. Fotoğraflara gelmeden önce, Ölüdeniz’in isminden bahsetmek gerekir.


Ölüdeniz Efsanesi


Efsaneye göre, eski çağlarda Fethiye’den geçen gemiler açıkta demirler ve içme suyu almak üzere kıyıya sandalla çıkarlarmış. Bir gün yaşlı bir kaptanın genç ve yakışıklı oğlu su almak için koya çıktığında güzel mi güzel Belcekız’ı görmüş. Görür görmez de vurulmuş. Kızın yüreğine de ateş düşmüş. Fakat delikanlı suyu alıp dönmek zorundaymış. En nihayetinde delikanlı suyu alarak gemiye geri dönmüş, gemi uzaklaşıp gitmiş. Belcekız o günden sonra hep gemiyi ve sevdiğini beklemiş.


Delikanlı her geçişte buradan su almaya gelirmiş. Gençler gide gele sevdalanmışlar. Bir gün gemi buradan geçerken fırtına patlamış. Genç, babasına içeride korunaklı, havuz gibi bir koy olduğunu söylemiş. Fakat babası oğlunun sevgilisini görmek uğruna gemiyi parçalamayı göze aldığını sanmış. Dalgalarla birlikte kavga da büyümüş ve baba, gemi tam kayalıklara çarpacakken, bir kürek darbesiyle oğlunu denize atmış ve dümenin yanına gitmiş. Daha sonra çarşaf gibi koyu görmüş. Oğlu oracıkta, kayalıklarda can vermiş. Kayaların üzerinde sevdiğini bekleyen Belcekız da kendini kayalardan atıp intihar etmiş.


İşte o gün bu gündür kızın öldüğü yere Belcekız, oğlanın öldüğü yere ise Ölüdeniz denmiş.


fethiye-yamac-parasutu


Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Ölüdeniz beldesi, ülkemizin önemli turizm merkezlerinden biridir. Belde birçok doğal güzelliğe ev sahipliği yapsa da, dünya çapında şöhrete sahip plajıyla özdeşleşmiştir.


fethiye-oludeniz


Ölüdeniz kumsalı 2006 yılında %82 oy oranıyla “Dünyanın en güzel kumsalı” seçilmiştir. Kumsal iki farklı plajdan oluşmaktadır diyebiliriz. Açık denizi kucaklayan ve her zaman dalgalarla boğuşan Belcekız’ın biraz ilerisinde, adeta cansız bir insan gibi durgun Ölüdeniz koyu bulunmaktadır.


fethiye-oludeniz-2


Ölüdeniz koyu her ne kadar durgun olsa da, gözle görülmeyen sebeplerden dolayı her gün kendini yenilemektedir. Bu sebeplerden ilki bölgedeki kaynak suyu çıkışı, ikincisi bu kaynak sularının yarattığı tuz farkından dolayı açıkdenizden içeriye ve dışarıya devamlı bir sirkülasyon oluşması, üçüncüsü ise gelgit’tir.


oludeniz-2


Ölüdeniz, Fethiye merkezine 12 km uzaklıktadır. Beldeye merkezden düzenli olarak ulaşım imkanı bulunmaktadır.


oludeniz-fethiye


Beldede birçok nitelikli otel, pansiyon ve kamp yeri bulunmaktadır.


oludeniz-plaji-fethiye


Her türlü deniz sporlarının yapıldığı Ölüdeniz’de ayrıca dağcılık, doğa yürüyüşü, rafting ve safari gibi spor imkanları da bulunmaktadır.


fethiye-babadag-yamac-parasutu


Ölüdeniz yakınında bulunan Babadağ, 1975 metre rakıma sahiptir ve dünyanın en iyi yamaç paraşütü noktalarından biridir. Eğer ekstrem sporlardan hoşlanıyorsanız, burada deneyimli pilotlar eşliğinde paraşütle atlayabilir ve hayatınızın en heyecanlı dakikalarını geçirebilirsiniz.


kelebekler-vadisi


Ölüdeniz’den tekne yoluyla ulaşabileceğiniz bir diğer nokta ise Kelebekler vadisidir. Bu vadi, 1995 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilmiş ve her türlü yapılanmaya kapatılmıştır. Vadi, ismini orada yaşayan 80 çeşit kelebekten almıştır.


kelebekler-vadisi-2


Fethiye’nin en büyük hazinelerinden biri olan Kelebekler Vadisinin geçmişi milattan önce IV. yüzyıla kadar dayanır. Likya’nın “Perdicia” isimli yerleşim yerinin bazı kalıntıları Kelebek Vadisi Kanyonu’nun hemen üstünde yer alır. Buradaki köy “Faralya” ismiyle anılmaktadır.


kelebekler-vadisi-3


Sakin, huzur dolu bir tatil arzulayanlar Kelebekler vadisinde kamp yapabilirler.


kelebek


İşte bölgede yaşayan bir kelebek türü.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder