26 Nisan 2014 Cumartesi

En iyi nargile nasıl hazırlanır?

Nargileyi aldınız ve kurulumunu henüz yapacaksanız birkaç püf noktaya dikkat etmeniz gerekmektedir. İlk olarak nargilenin dışarıdan hava almasını önlemelisiniz. Bunu yapmanız oldukça önemlidir. Çünkü eğer nargile hava alırsa, nargilenin içinden duman değil hava gelir bu da sağlıklı bir nargile içimi olmaz.


nargile-nasil-hazirlanir


Bu yüzden şunlara dikkat etmelisiniz:


Ser-şişe arasına: Serin cama girdiği yere tahmini 1,5-2 cm eninde, yeterli miktar uzunluğunda patiska cinsi bir bez parçasını beyaz tutkal ile yapıştırın. Bez parçasını göz kararı birkaç tur attırın. Kurumasını bekleyin.


Ser-Lüle arasına : Lülenin sere girdiği yere tahmini 1,5-2 cm eninde, yeterli miktar uzunluğunda patiska cinsi bir bez parçasını beyaz tutkal ile yapıştırın. Bez parçasını göz kararı birkaç tur attırın. Kurumasını bekleyin.


Ser-marpuç arası : Marpuçun tahta olan kısmını bir veya iki kat gazete kağıdı ile sere sokun. Nargileyi her marpucu serden çıkartıp marpucun kurumasını sağlayın. Her kullanımınız da bu gazete kağıdını değiştiriniz.


Siz en iyisi bunları bilin ama nargileyi satın aldığınız yerden yukarıda işlemleri isteyin. Bunlar sadece birkez yapılacak işlemdir.


Nargile için kömürün hazırlanması:


Nargile için en önemli olan kömürdür. Kesinlikle kömür kömürdür diyerek mangal kömürü kullanayım demeyin. Bu yüzden piyasada quick kömürü olarak satın kömürleri tercih edin. Bu kömürler 3-4 dakika içinde yanabilen kömürlerdir.


Dikkat etmeniz diğer bir gereken hususta kömürü koyduğunuz yerdir. Kömürü tütünün üstüne fazla koyarsanız tütün yanar, dumanla birlikte acı bir tat ağzınıza gelir. Kömürü tütünün üstüne az koyarsanız kömür yeterince yanmaz, ağzınıza hava gelir. Kömürü hazırlayabildiyseniz nargileyi de hazırlamış sayılırsınız. Eğer evde nargile yapmayı düşünüyorsanız 3-4 dakikada köz olabilen kömürleri tercih edebilir ve ocakta ısıtabilirsiniz. Unutmayın duman çıkmıyorsa közünüz hazırdır.


nargilede-hangi-komur-kullanilmali


Kömürü hallettikten sonra gelelim nargile hazırlamanın diğer kısımlarına:


  1. Şişeyi yeteri miktar su ile doldurunuz. Şişedeki su miktarı serin içine dalacak kadar yüksek, üstte duman için hava kalacak kadar az olmalıdır. Su miktarı tahminen şişenin 3/4 kadarıdır. Şişenin içine isteğe bağlı olarak süt koyabilirsiniz. Süt koyduğunuzda tütün olarak cappuccinolu tütün kullanın. Sütün suya göre daha fazla olan yoğunluğu sebebiyle tütün daha fazla süzecektir.

  2. Şişeyi bir masaya koyarak üstüne ser kısmını yerleştiriniz. İzolasyon olarak bezle tutkal kullanmışsanız, bez kısmını ıslatmanızda fayda vardır. Islandığı zaman hem bezin sertliği azalıcak, hem de hacmi genişleyecek, şişeye daha kolay girecektir. Eğer varsa alt tepsinizi de şişeyle ser arasına yerleştiriniz.

  3. Üst tepsiyi serin üstüne koyunuz.

  4. Lüle’nin içine lülenin ağzına gelecek, taşmayacak kadar tütün yerleştiriniz.

  5. İsteğe bağlı olarak lülenin üstünü alüminyum folyo ile kaplayınız. Alüminyum folyo kömür ile tütünün temasını daha azaltacaktır. Aliminyum folya konulması isteğe ve zevke bağlı bir tercihtir.

  6. Lülenin altını bezle tutkal ile izole ettiyseniz, lülenin altındaki bezi ıslatmanızda fayda var.

  7. Marpucun ucundaki tahta kısmını bir kat gazete kağıdı ile sararak, sere sokunuz.

  8. Kömürünüzü lülenin üstüne yerleştiriniz.

  9. Rüzgarlığı lülenin üstüne yerleştiriniz. Rüzgarlığı ev içinde de kullanmanızı tavsiye ederiz. Kömürün atlama ve sıçrama yapma ihtimali her zaman vardır.

 


Nargileyi kullandıktan sonra temizlemek için:


  1. Lüle üstündeki kömürü, aliminyomu, içindeki tütünü atınız.

  2. Lüleyi, üst tepsiyi yıkayınız.

  3. Seri çıkartınız.

  4. Marpucu çıkartınız.

  5. Şişenin içindeki suyu boşaltıp, temizleyiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder