4 Mart 2014 Salı

Soğuk algınlığı mı yoksa grip mi?

Kış aylarında ve özellikle mevsim geçişlerinde etkisini artıran grip ve soğuk algınlığını birçoğumuz aynı biliyoruz. Bunun sebebi bu iki hastalığın da birtakım belirtilerinin aynı olması. Ancak aslında ikisi de farklı hastalıklar ve farklı bir tedavi süreci gerektiriyorlar.


Soğuk algınlığı (nezle) olduğumu nasıl anlarım?


Dahiliye Uzmanı Dr. Arzu Yalçın grip ve soğuk algınlığı hakkında doğru bilinen yanlışları şöyle sıralıyor.


Soğuk algınlığı ya da diğer adıyla nezle, genellikle kış aylarında görülen bir hastalıktır. Bu hastalık 1′den fazla virüs yüzünden meydana gelebilir. Hastalığın kuluçka dönemi 2-5 gün sürmektedir. Daha sonrasında şeffaf burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, yutak bölgesinde rahatsızlık hissi, öksürük, kırgnlık ve hafif baş ağrısıyla ortaya çıkar.


Hastalık genellikle 1 hafta sürmektedir. Çoğunlukla ateşsiz seyreden soğuk algınlığında titreme, boğaz ağrısı ve boyunda büyümüş lenf nodu gözlenmez. Hastalık süresi 14 günü geçiyorsa ikincil bakteriyel enfeksiyonlar düşünülmelidir.


Grip olduğumu nasıl anlarım?


Grip, bir başka virüs olan İnfluenza’nın neden olduğu bir enfeksiyondur. Oldukça değişik alt grupları olabilen bir virüstür. En önemli özelliği 39-40  C’leri bulabilen ateşe sebep olabilmesidir. En yaygın belirtisi eklem ve kas ağrılarıdır. Gribin soğuk algınlığından en önemli farkı ateş diyebiliriz. Ayrıca şeffaf burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğazda rahatsızlık hissi, baş ağrısı; hatta ishal, bulantı, kusma gibi mide-bağırsak belirtileriyle de kendini gösterebilir. Soğuk algınlığına göre çok daha ciddi bir enfeksiyondur. Pandemik, yani dünya çapında salgınlar yapabilir. Geçmişte bu salgınlarda ciddi ölümler görülmüştür.


Özellikle yaşlı, bakıma muhtaç, diyabetik, KOAH, astım, kronik kalp hastalığı gibi hastalıkları olanların, toplu yerlerde yaşayanların, sağlık ekibi gibi riskleri olanların aşılanması gerekmektedir.


Ek hastalıkları olan kişilerde pnömoni, yani zatüree, çocuklarda orta kulak iltihabı, sinüzit gibi ikincil bakteriyel enfeksiyonlara neden olabilmektedir.


Erken teşhis önemli


Her iki hastalığın da hafif atlatılması için teşhisin erkenden konulması önemlidir. Bu yüzden size öncelikli tavsiyemiz, mutlaka bir doktora görünmeniz yönünde. Sağlıklı günler dileriz.


grip-soguk-alginligi



Soğuk algınlığı mı yoksa grip mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder