Kadınlarda ve erkeklerde görülen kanser türleri değişiklik göstermektedir. Erkeklerde en sık görülen akciğer kanseridir. Akciğer kanserini, hemen ardından prostat ve mide kanseri izliyor. Kadınlarda en çok görülen kanser türü ise meme kanseridir. Bunu rahim ağzı kanseri ve mide kanseri izler.
Meme kanseri
Dünyada her 8 kadından birinin meme kanseri olduğu saptanmıştır. Bu kadar sık görülen bir kanser türü olmakla birlikte, yapılan taramalar ve düzenli kontroller erken tanıya yol açmış ve bu kanserden ölüm oranını azaltmıştır. Hatta erken tanı konulan kanserlerde tam tedavi bile mümkündür. Daha çok menopoz öncesi ve sırasında ortaya çıkar. Bu nedenle, 40 yaşından başlayarak her yıl mamografi, ultrasonografi taramaları yaptırmak, her banyodan sonra elle göğüsleri kontrol etmek yararlıdır. Ele gelen bir sertlik olduğunda hemen bir uzman doktora görünmek gerekir. Çoğunlukla genel cerrahi uzmanları meme hastalıklarıyla ilgilenmektedir ama bazı kadın ve doğum kliniklerinde de meme taramaları yapılmaktadır.
Döl yolu ağzı (Rahim ağzı) kanseri
Kadınlarda ikinci sıklıkla görülen bu kanser de düzenli taramalarla erken tanındığında tam olarak tedavi edilebilmektedir. Bunun için doğurganlık çağındaki kadınların yılda bir, menopoz dönemindeki kadınların 6-4 ayda bir kadın doğum doktoru tarafından muayenesi ve döl yolu ağzı yayması yaptırması gerekmektedir. Böyle- ce kanserleşmeye doğru giden gözeler saptanır ve hasta hemen tedaviye alınır. Böylece, daha başlangıç döneminde kanser durdurulur ve tamamen ortadan kaldırılır.
Mide kanseri
Bu kanser de erken tanı ile tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Özellikle Japonya’da hastaların midelerinden sık sık parça alınarak incelenmekte ve çok erken dönemde mide kanserleri yakalana-bilmededir. Bizim ülkemizde ise halk arasındaki tanımıyla “Tüp yutmak” zor geldiğinden, hastalar genellikle bu işlemden kaçınmaktadırlar. Bu yüzden, hastalık ilerledikten sonra doktora başvurulduğu için tedavi şansı kalmamaktadır. Oysa mide kanserine yol açan bakteri tedavi edildiğinde, daha ülser ya da gastrit döneminde hastalığı ortadan kaldırmak mümkündür.
Akciğer kanseri
Erkeklerde en sık görülen bu kanserin nedeni sigaradır. Son yıllarda kadınlar arasında da sigara içenlerin sayısında artma olduğu için, akciğer kanseri görülme sıklığı artmıştır. Akciğer kanseri çok geç ortaya çıkan bir hastalıktır. Kanser gözeleri oluşmaya başladıktan yaklaşık 1 5-30 yıl sonra ilk belirtiler ortaya çıkar. Sigara içenlerde öksürük, balgam çıkartma gibi bulgular her zaman var olduğundan genellikle tabloyu perdeler. Böylece, akciğer kanseri vücudun başka bölgelerine sıçrayıp, yayıldıktan sonra, o organlara ait bozukluk bulgularıyla ortaya çıkar. Bu dönemde ise fazla bir tedavi şansı kalmamıştır.
Prostat kanseri
Yine erken tanı ile tedavi şansı çok yüksek olan bir kanser türüdür. Yaşı 45-50 civarında veya üstünde olan erkeklerin, yılda bir üroloji uzmanına prostat muayenesi yaptırmaları gerekir. Prostat muayenesi yanında düzenli yapılan kan tahlilleri ile de erken tanı mümkündür. Oysa, bu konudaki ihmaller veya muayeneden çekinme gibi etkenler nedeniyle bu hastalık da ülkemizde geç saptanmakta, hastalar genellikle kemik yayılmalarıyla doktora gelmektedirler.
En sık görülen kanser türleri