23 Şubat 2014 Pazar

Dombıra (Orijinal Versiyon) ve Siyasi Parti Uyarlamaları

dombiraSeçimlerin yaklaştığı bugünlerde siyasi partiler ve propagandaların dışında gündemi sallayan bir başka konu ise “Dombıra” adlı şarkı oldu. Şarkının orijinali Nogay Türklerinden Arslanbek Sultanbekov’a ait. 1997 yılında St. Petersburg’da bestelenen “Dombıra” adlı şarkı öz Türklere ait tınılar barındırıyor. Bestenin ritmik olması, dile dolanması ve kitleleri hareketlendirebilecek potansiyele sahip olması siyasi partilerin de gözünden kaçmamış olacak ki; AKP, CHP, MHP ve BBP şarkıyı seçim müziği olarak kullanmak için teklif yapmışlar.


Nogay Türkleri Derneği Başkanı Veysel Demir, yaptığı açıklamada şarkının anonim olmadığını ve hiçbir partinin seçim malzemesi olarak kullanmasını istemediklerini belirtti. Kendilerine bu yönde gelen tüm teklifleri geri çevirdiklerini söyleyen Demir, izin alınmadan kullanan partiler hakkında hukuki süreci başlatacaklarını da kaydetti.



Veysel Demir ayrıca, her ne kadar teklifleri geri çevrilmiş olsa da, şarkıyı AKP’ye uyarlayan Uğur Işılak’a da sitem etti. Demir, “Sayın Uğur Işılak bey bize ulaşmadan, bize sormadan kendi inisiyatifi ile şarkının üzerine söz yazarak AK Parti’ye müzik yapmış. Sayın Arslanbek’in de bizlerin de haberi olmadan şarkının kullanılmasını şık bulmuyoruz. Biz partiler üstü bir kuruluşuz. Kültürümüze ait bir parçayı bir siyasi partinin seçim malzemesi olarak kullanılmasına karşıyız. Hiçbir siyasi bir parti bizi ilgilendirmiyor. Siyasilerin de bizim kültürümüze ait bir müziği siyasi amaçları için kullanmasını kesinlikle arzu etmiyoruz. Arslanbek Bey’in de talepleri bu doğrultudadır.” şeklinde konuştu.


Hukuki süreç ne kadar hukuk çerçevesinde ilerler bilinmez, burada kararı size bırakalım ve biz bütün partilerin seçim müziği yapmak istediği parçanın önce orijinaline, sonra da bizdeki uyarlamalarına bakalım.


ARSLANBEK SULTANBEKOV – DOMBIRA



Şarkının orijinali böyle. Dilerseniz şimdi de Uğur Işılak’ın Recep Tayyip Erdoğan için yaptığı uyarlamayı dinleyelim.


AKP SEÇİM MÜZİĞİ



MHP’NİN UYARLAMASI


MHP her ne kadar uyarlanan bu şarkıyı seçim müziği olarak kullanmasa da, AKP zihniyetine yapılan bir gönderme gibi nitelendirebiliriz.



Evet. İşte karşınızda bugünlerin en popüler şarkısı “Dombıra” ve uyarlamaları. Tercih sizin…



Dombıra (Orijinal Versiyon) ve Siyasi Parti Uyarlamaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder