Eylül-Ekim, elmanın hasat zamanı. Yeşilli, pembeli, bol sulu taze elmalar pazarların en gösterişli meyveleri arasında. Ucuz, doğal paketinin içinde her yere taşınabilecek bu mucize meyveye günlük beslenmenizde yer vermek için birçok neden var aslında. Elmada bulunan phloridzin ve boron kemikleri güçlendiriyor, içindeki pektin kötü kolesterolü düşürüyor ve sindirim sistemine yardımcı oluyor. Elma bir fitokimyasal olan “quercetin” yönünden de çok zengin. Quercetin, alerji semptomlarını azaltmaya yarıyor. Ayrıca vücutta serbest radikallerin sayısını azaltmaya yardımcı oluyor.
Elmanın besin tablosu:
(182 gramlık orta büyüklükte bir elma kabuğuyla birlikte)
Enerji | 95 kcal | |
Toplam karbonhidrat | 25 gr. | %5 |
Diyet lifi | 4 gr. | %10 |
Şeker | 19 gr. | |
Protein | 0,2 gr. |
Vitaminler
A vitamini | 93.3 IU | %2 |
C vitamini | 8.4 mg. | %14 |
K vitamini | 4 mcg. | %5 |
E vitamini | 0.3 mg. | %2 |
Niasin (B3) | 0.2 mg. | %1 |
Folik asit | 5.5 mcg. | %1 |
Pantotenik asit | 0.1 mg. | %1 |
Kolin | 6.2 mg. |
Mineraller
Kalsiyum | 10.9 mg. | %1 |
Potasyum | 195 mg. | %6 |
Fosfor | 20 mg. | %2 |
Magnezyum | 9.1 mg. | %2 |
Demir | 0.2 mg. | %1 |
Çinko | 0.1 mg. | |
Flor | 6 mcg. |
* Satır sonlarındaki yüzdeler, günlük ihtiyacın ne kadarını karşıladığını gösteriyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder